Minerale make-up gezond of marketinghype?

Je kunt er niet meer om heen; het is minerale make-up wat de klok slaat. Alle make-upmerken brengen het nu uit, nadat ze gezien hadden hoe relatief kleine merken als BareMinerals en anderen in de States skyhigh gingen van de een op de andere dag met hun mineralen make-up en de fantastische claims die ze eraan plakten. Minerale make-up zou supergezond zijn voor je huid, want werkelijk zacht voor de meest gevoelige huid, een natuurlijk uv-filter zijn en zelfs acne en rosacea zouden ervan opknappen. Heerlijke boodschappen die ook helemaal in de gezondheids (- en angstrend) passen van dit moment. En of het nou waar is of niet, elk cosmeticabedrijf wil geld verdienen en stapt op een gegeven moment gewoon op de rijdende trein. Daarbij houdt de een de gezondheidsclaims op een laag pitje, de ander doet er nog een schepje bovenop.

 

Begin vorig jaar haalde ik een onderzoek van Paula Begoun aan waarin ze appelmoes maakt van het minerale poeder walhalla. Al die claims zouden vooral op fabels berusten, alleen al om dat veel van die Amerikaanse mineralenmerken ook nog doodleuk talkpoeder en synthetische conserveringsmiddelen aan hun foundationpoeders toevoegen, waardoor er helemaal geen sprake kan zijn van helende dan wel beschermende eigenschappen en anders ontbraken de wetenschappelijke bewijzen voor de bijna medisch aandoende claims wel. Er is toen een 'flame' ontstaan die soms weer oplaait en er ook in resulteerde dat ik op de zwarte lijst werd gezet bij sommige distributeurs van die producten. Onder meer een die het marketieren wel zo in de vingers heeft dat het zelfs in Nederland de elfde oktober tot Minerale Make-up dag heeft uitgeroepen. Jaja.

Maar goed, er is dus geld mee te verdienen, dus alle grote merken komen nu met minerale poedermake-up. De meest recente is Max Factor (te koop vanaf oktober 2008). Reden om al die gezondheidsclaims toch nog maar eens onder de loep te nemen en aan MF te vragen of ze ze ook hanteren. Vooruitlopend op de lancering van Natural Minerals, waren ze al bereid ons deze antwoorden te sturen:

Zijn alle mineralen echt zo gezond voor de huid? Minerals are good to the skin as they are mild in composition and softer than synthetic materials. When thinking about Mineral make-ups in relation to traditional make-ups they should be considered as make-up with the absence of harshness rather than make-ups that are actively good on the skin. Additional ingredients such as vitamins and anti-oxidants are added for skin improvement benefits.

In the case of Natural Minerals from Max Factor, the additional ingredients are glycerin and oat flour (known to soothe and soften the skin and used as a natural oil absorber)

Waarom is minerale make-up aanbevelenswaardig bij een gevoelige huid? Minerals tend to be softer particles and because they are not chemically altered or treated, they are lighter and more gentle on the skin. This lightness means that they will not smother the skin or clog pores so make up can be worn for longer without detrimental affect to the skin's condition. Some mineral foundations contain zinc which is known for its healing properties – making it perfect for skin prone to breakouts.

Hoe worden minerale foundationpoeders gemaakt? Most mineral foundations are mixed together in the same way as regular foundations, only ingredients and processing aids are natural/oil free. Plants making the foundations ensure no synthetic or chemical processing aids are added during manufacture.

Wat zijn de voordelen van minerale make-up? Softer particles automatically give a softer appearance on the skin – a naturally fresh faced glow can only be accurately reflected with natural materials. Minerals also give a softer and weightless feel to the foundation, allowing skin to breathe without clogging pores.

Dit laatste over het niet verstoppen van de porien verbaast me overigens wel daar de chemici van The Beauty Brains onlangs nog naarbuiten brachten dat minerale make-up zeker niet zo geschikt voor een vettere huid is, omdat het minerale poeder juist veel meer dan menig andere foundation huidvet opneemt. Bovendien zouden de poeders donkerder kleuren onder invloed van het huidvet. Geadviseerd wordt daarom ook om een mineraal poeder zeker twee huidtinten lichter te nemen.

Nuja, we krijgen op kantoor al geruime tijd minerale poeders binnen en vreemd genoeg heb ik er nog nooit gebruik van gemaakt. Tot vandaag en ik weet nu waarom; ik kan niet tegen het effect en gevoel van die rondstuivende poederdeeltjes. Niet, vanwege mijn lenzen en niet vanwege het wapperende gevoel waarbij ik me dan afvraag of er wel genoeg op mijn huid komt. Bovendien vind ik die potjes en die kwastjes veel te klein, hoe kun je daar nu mooi verdelend over je gezicht mee werken? Wil je lekker kunnen poederen heb je en een groot reservoir nodig waar je de poederkwast doorheen kunt trekken en een grote kwast nodig voor goede verdeling. Wat ik wel heel aardig vind om te horen is dat je van superlicht tot heel dekkend kunt werken door steeds een nieuw laagje aan te brengen. Ik denk dat ik ouderwets ben: ik hou van smeren met foundation, van het smeren zelf en het huidgevoel van foundation. Poederen is voor mij zoiets als afpoederen….

Naschrift: Ik ben het uiteindelijk gaan uitproberen en ik moet zeggen dat het inderdaad een heel mooie zachte dekking geeft. Alleen kan ik niet wennen aan die kleine potjes met kleine kwast. Het is gewoon te klein allemaal voor een lekkere poederbeurt. Na 8 uurtjes kantoor is overigens de subtiele glans ook wel overgegaan in een vettige glans, maar goed, dat heb ik met foundation ook. En na twee dagen begon ik inderdaad toch verstopte porien te krijgen op de T-zone en ben ik dus maar weer gestopt. Jammer, weer een mythe minder om in te kunnen geloven:-)

Minerale make-up is er nu van L'Oreal, van Maybelline, van Max Factor, The Body Shop, ook MAC komt ermee dit najaar. De laatste is onze favoriet, met name de Skinfinish Natural poeders omdat het gewoon matte poeders zijn met een ongelooflijk fijne finish. Verder zijn er diverse Amerikaanse merken zoals BareMinerals.

copyrights: www.moniquelindeboom.nl Bronvermelding verplicht.

Lees ook:

Bekijk het filmpje met MAC's visagist David Stella waarin hij uitlegt hoe je met minerale poeders werkt

Het protest van Paula Begoun tegen de onzinnige gezondheidsclaims

Dat minerale make-up donkerder opkleurt op vettere huid

Lees ook:Make-up voor een getinte of donkere huid
Lees ook:100% natuurlijke minerale foundation
Lees ook:Meer voordelen met Minerale Make-up
Lees ook:Minerale make-up niet goed voor vette huid
Lees ook:100% Natuurlijke make-up

1 Reacties // Reageer

One thought on “Minerale make-up gezond of marketinghype?

  1. mark verzijl

    MINERALE MAKEUP IS GOED VOOR VETTE HUID GA NIET DOLLEN

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>