Liever geen lipgloss op in de zon

Vorige maand waarde het bericht al als een hoax rond op het internet: een dermatoloog uit Amerika had geroepen dat het heel ongezond is om lipgloss te dragen in de zon. Het zou het risico van huidkanker verhogen. Ik heb de dame in kwestie toen geprobeerd te contacten, maar helaas zonder resultaat. Want nergens werd toegelicht werd er dan precies met lipgloss aan de hand is, dat het dus eigenlijk gevaarlijk is voor je gezondheid. Vandaag lees ik een persbericht van Clinique waarin het eigenlijk hetzelfde zegt en eraan toevoegt: alleen lipproducten met een uv-filter gebruiken. Wat moet je hier nou mee?

 

Over die lipglosses kan ik alleen maar speculeren op basis van wat ik weet als journalist. In die hoogglanzende producten zitten mineralen die zorgen voor het schitterende effect. Uit de zonnebrand is inmiddels bekend dat als die mineralen niet goed gecoat worden ze niet alleen als spiegeltjes het zonlicht reflecteren maar ook het tegenover gestelde kunnen doen: uv licht aantrekken waardoor ze een stroom van agressieve vrije radicalen in de huid op gang kunnen brengen.

Clinique meldt in haar persbericht over nieuwe lipsticks met uv filter dat vooral het natte effect van de glosses ervoor zorgt dat de huid meer uv-licht aantrekt. Wellicht is het de combi van 'nat' en minerale schittering die het effect verdubbelt? Clinique hoopt mij zsm antwoord te kunnen geven. Want ik wil natuurlijk ook weten of die mineralen wel gecoat zijn (lees onderaan het ingekomen antwoord van Clinique per 18-8-2008).

Clinique meldt verder dat ' de onderlip, in het bijzonder, is heel ontvankelijk voor huidkanker omdat ze opwaarts gericht is en UV-stralen in het algemeen neerwaarts verspreid worden.'

Maar dan, als je weet dat je een substantieel deel van je lipstick letterlijk opeet, wat betekent dat het in je lichaam terecht komt, kun je je afvragen in hoeverre het gezond is om niet alleen die minerale deeltjes maar ook uv-filters in je lijf te krijgen. Zeker als die deeltjes ook zo nanotechnologisch klein zijn dat ze in het weefsel blijven hangen. Dat is ook de discussie rond het ienie mienie klein maken van deeltjes in cosmetica.

Er zijn momenteel voldoende aanwijzingen dat ze dan wel niet door de buitenste huidlaag heen kunnen dringen, weet ik inmiddels uit dikke pakken onderzoek die mij zijn overhandigd door de NCV, maar inademing en inname hoe dan ook, is ongezond. UIt een recent artikel van de New York Times blijkt ook dat spray-zonnebrandmiddelen waarin nanotechnologie is gebruikt, absoluut niet voor kinderen mogen worden gebruikt, omdat zij spelenderwijs toch gemakkelijker per ongeluk het spul in kunnen ademen tijdens de verneveling. Maar eigenlijk mag niemand het inademen, dan wel innemen. Ook hierover zal Clinique nog navraag doen; hoe het zit met lipstick. (lees onderaan het ingekomen antwoord van Clinique per 18-8-2008)

De nieuwe lipsticks (let wel, het zijn geen lipglosses!) van Clinique heten High Impact Lip Colour spf 15, in 25 kleurtjes, parfumvrij, vanaf 19 augustus 2008 te koop.

Nagekomen bericht van Clinique, 18 augustus 2008: 'We are always investigating new technologies as they become available, but at this time, we are not using nano technology in any of our products. Also, we have no evidence to support a link between the use of lipgloss and cancer. We meticulously test all of our products for safety and obviously, if we believed there was any kind of safety issue related to SPF, as the skin care authority, we would immediately investigate the issue. We stand behind all of our claims and our products have stood the test of time.

Lees ook:Vollere lippen! Werken lip plumpers wel?
Lees ook:Ultra Shiny lipgloss met spiegeltje èn lichtje
Lees ook:Jummie….blote mannen in je lipgloss
Lees ook:Oogjes in de lift: Eye Lift Fusion
Lees ook:Betaalbare make-up voor nop!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Liever geen lipgloss op in de zon

  1. Pingback: Mooie huid? Vermijd deze producten! | Beauty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>