Geen hangborsten door borstvoeding

Ik moet eerlijk bekennen dat ook ik geloof(de) dat je borsten van vorm veranderen, dan wel gaan hangen door borstvoeding. Maar Amerikaanse plastisch chirurgen ontkrachten dit nu en doen het af als een fabel. E.e.a. is gebaseerd op onderzoek dat zij deden met 93 vrouwen die tussen de 2 en 25 maanden borstvoeding hadden gegeven, met een gemiddelde van 9 maanden. Volgens de artsen spelen heel andere factoren een rol…

 

 

Zij beroepen zich erop dat de volgende factoren meespelen:

 • aantal zwangerschappen, body mass index, het hebben van een al grotere bh-maat voor de zwangerschap, rookgewoonten, leeftijd

Jammer genoeg werd niet uitgelegd hoe deze factoren dan een rol kunnen spelen, want ik me niet bij alles iets voorstellen, zoals dat van die bh-maat.

Ik blijf ergens ook hardnekkig geloven in het fabel. En ik mis de veerkracht van de huid in dit verhaal. Een borst wordt namelijk totaal niet ondersteund door spieren. Het gewicht wordt opgevangen door de huid. Hoe minder veerkrachtig die huid is, hoe meer het borstweefsel die huid kan laten uitzakken.

Moet er ook weer ineens aan denken dat het zo'n fabel is dat beugelbeha's goed zijn voor je borsten. Het doet echt geen zier qua ondersteuning. Alleen sportbeha's geven adequate steun aan de gehele borst en de huid ervan. Maarja, een sportbeha staat niet echt gezellig onder een modisch truitje…..

Als je uitgezakte borsten een lift wilt laten geven, zal er in negen van de tien gevallen ook een vulling moeten plaatsvinden met siliconen, omdat alleen het optrekken van de huid niet voldoende mooi resultaat geeft.

Lees ook mijn blog over een apparaat dat je borsten kan vergroten mbv vacuumdruk.

Lees ook:Draag jij een goede sportbeha?
Lees ook:Brava vacuum-beha vergroot borsten
Lees ook:Borstvoeding niet in het openbaar aub!
Lees ook:Shock Absorber: fijne beha na borstoperaties
Lees ook:Kriebel, striae en andere kwaaltjes…

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Geen hangborsten door borstvoeding

 1. Nirvana

  @Monique: Het lijkt me niet de huid die het gewicht moet opvangen. Er is ook nog vet- en bindweefsel in de borst. Dat zit rondom de melkklieren. Dat zorgt vooral voor de stevigheid.

  Wat een (goede) bh doet is het gewicht opvangen/dragen, zodat het weefsel minder uitrekt/kan uitrekken. Het beste is daarom steun geven aan de hele onderkant.

  Nu lijkt het me ook te begrijpen waarom de door jou bedoelde beugelbh’s niet zo’n groot effect hebben. Die beugels zitten toch vlak bij je borstkas? Krijg je ook vast nog last mee op een vliegveld bij de metaaldetector!

  De gemiddelde gewichtstoename van borsten door zwangerschap is kennelijk te verwaarlozen ten opzichte van andere factoren.

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  @nirvana, vergeet het maar. want ook dat vet en bindweefsel is gewicht en wordt omsloten door die huid. de borst wordt nergens ondersteunt. dat weet ik inmiddels wel na jaren in het vak en vele gesprekken met pls.ch.

  enuuuh….leuk dat je trouwens meedenkt, maar die detectors gaan echt niet af hoor. probeer het zelf maar eens uit…haha

  de enige bh die echt aan alle kanten steun geeft is een sportbeha

    /   Reply  / 
 3. Nirvana

  @Monique: ‘t Is net hoe metaaldetectors staan afgesteld, lijkt me. Zelf proberen is duur experiment (en levert niet veel kennis op).

  En hoe zit het dan in geval van implantaten? Die zijn toch steviger dan het natuurlijke vet- en bindweefsel? Worden die slechts door de huid op hun plaats gehouden? Heb je dan ook een bh nodig?

    /   Reply  / 
 4. redactie, monique

  @goeie vraag van die plantaten. want de gemiddelde vrouw met plantaat heeft zoals ik ze meestal zie nauwelijks een beha nodig..rara hoe kan dat. goh, zouden die plsch. dan gewoon maar wat uit hun nek kletsen?? worden die implantaten ergens aan op gehangen…haha…wat een leuk verhaal is dit zo aan het worden!

    /   Reply  / 
 5. teha

  ik realiseer me dat ik niemand ken,persoonlijk ken, met implantaten, heb geen idee eigenlijk hoe dat zit met bh

    /   Reply  / 
 6. Nirvana

  @Monique: Je hebt in je verhaal ook het klierweefsel overgeslagen. Dat is steviger dan het weefsel daaromheen.

  De factoren die die plastisch chirurgen van het onderzoek noemen, zijn niet onderling onafhankelijk.

  Er moet voldoende gezond weefsel beschikbaar zijn om het implantaat te bedekken, staat in een handleiding voor implantaten. (Dit is geen grap. Ik zal hem je e-mailen.)

    /   Reply  / 
 7. redactie, monique

  @nirvana…..je wordt wel steeds excentrieker he. een handboek voor implantaten??

    /   Reply  / 
 8. redactie, monique

  @teha, ik ken ze ook niet in mijn geliefde directe omgeving, maar wel daarbuiten. veel zelfs. en ik blijf er ook altijd naar staren, kan er niets aan doen….en ik denk ook wel eens; oh wow, gewoon een shirtje aan, zeer blote hals, tietjes lekker laten bengelen, geen beha meer aan. na twee zwangerschappen en borstvoeding hou ik nog steeds van ze, maar ik heb wel echte moederborsten gekregen:-)

    /   Reply  / 
 9. Nirvana

  @Monique 1: Oh, deed even een search tijdens het schrijven van mijn reactie. Ik vroeg me af of zoiets bestond.

  @Monique 2: Dat soort aandacht kan niet helemaal de bedoeling zijn van de geimplanteerde. Er waren eens enkele dames die eigenlijk grotere bh’s moesten kopen, maar ze waren blut van de operatie. Zo is het misschien begonnen dat ‘laten bengelen’. (En niet sentimenteel worden.)

    /   Reply  / 
 10. redactie, monique

  @nirvana…de meesten vrouwen die ik daarmee ken zijn te vermogend hoor om geen geld meer te hebben voor een ‘bra’…

    /   Reply  / 
 11. Nirvana

  @Monique: Vroeger was zo’n operatie zeldzamer en duurder.
  Die enkele dames uit mijn verhaal zijn waren pioniers! ;-)

    /   Reply  / 
 12. Pingback: Brava vacuum-beha vergroot borsten | Beauty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>