Op dieren geteste cosmetica in EU verboden

Goed nieuws!! In de Europese Unie mogen vanaf deze maandag geen nieuwe cosmeticaproducten meer worden verkocht die op dieren zijn getest. Daarmee is de geleidelijke invoering van het verbod op dierproeven voor cosmetica in de unie afgerond. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel bekend. ,,Het volledige verkoopverbod geeft een belangrijk signaal af over het belang dat Europa aan dierenwelzijn hecht”, aldus commissaris Tonio Borg (Gezondheid en Consumentenbeleid). De commissie zal landen buiten de EU blijven aansporen de Europese aanpak te volgen.

Al sinds 2004 geldt in de EU een verbod op dierproeven voor cosmetische producten, van zeep, shampoo en tandpasta tot parfums. In 2009 werd een verbod op dierproeven voor cosmetische ingrediënten van kracht. In de nu afgelopen overgangsfase na 2009 konden bedrijven zeer specifieke dierproeven nog buiten de EU laten uitvoeren.

De Europese Commissie dreigde lange tijd te zwichten voor de lobby van cosmeticabedrijven om het totale verbod uit te stellen, stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout in een verklaring. Hij verwelkomt het definitieve einde van ,,dit onzinnige dierenleed”. De cosmetische industrie zal vanaf nu haar geld moeten steken in proefdiervrij onderzoek, in plaats van in een lobby om oogschaduw op een aap te mogen smeren, aldus de GroenLinks-afgevaardigde.

De Europese Commissie benadrukt dat een groot deel van de ingrediënten voor cosmetica ook voor andere producten wordt gebruikt, bijvoorbeeld medicamenten, schoonmaakmiddelen, voedsel en verf. Voor dergelijke producten zijn soms nog wel dierproeven toegestaan om de veiligheid vast te stellen.

In 2004 gebruikten Europese fabrikanten nog bijna 9000 dieren bij de ontwikkeling van producten, in 2009 344 exemplaren. Volgens schattingen van Brussel werden na 2009 buiten de EU jaarlijks tussen de 15.000 en 27.000 dieren gebruikt voor het testen van cosmetica voor de Europese markt.

De Europese markt voor cosmetica en hygiëneproducten heeft een waarde van ruim 70 miljard euro. Dat is bijna de helft van de wereldwijde markt. De Europese Commissie stelde tussen 2007 en 2011 ongeveer 238 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van alternatieve testmethodes.

Lees ook:Queen-gitarist wil cosmeticadierproeven stoppen
Lees ook:Eindelijk diervriendelijke gerechtigheid
Lees ook:Liegt de industrie over dierproeven?
Lees ook:“We houden van onze (huis)dieren-fotowedstrijd”
Lees ook:Cosmetica op basis van aloë vera

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>