Waarom een claim als ‘anti-aging’ juridisch mag…..

Claims en cosmetica, ze kunnen niet zonder elkaar, maar het zijn ook elkaars grootste vijanden. Deze haat-liefde verhouding komt voort uit het feit dat claims geweldig klinken maar de belofte vaak nauwelijks met het blote oog op de huid is terug te zien. Toch zijn ze juridisch verantwoord. Neem 'anti-aging'; sec beschouwd slaat het nergens op, maar men gaat ervan uit dat elk weldenkend mens toch wel weet hoe het werkelijk zit….

 

De industrie zegt dat er tegenwoordig echt geen loze claims meer worden gehanteerd op cosmeticaproducten. De fabrikant moet van elk cosmeticaproduct een dossier maken waarin die claims plausibel zijn onderbouwd. Dit kan met proeven in het eigen lab zijn gedaan, maar er mag ook gebruik gemaakt worden van bestaand wetenschappelijk literatuuronderzoek over de individuele ingredienten die ook in het potje van de fabrikant zitten. Dit zegt dan helemaal niets over de totale cocktail van ingredienten in die pot dus over die creme, allemaal over de losse ingredienten in het algemeen. Ik vind dit niet kloppen, maar goed, het is dus aanvaardbaar, net zoals het doen van proefondervindelijke paneltests met gebruiksters die dan mogen zeggen wat ze ervaren. Het komt er op neer dat wat je beweert op de een of andere manier onderbouwd moet zijn. Het is dus niet zo streng als voor medicijnen.

Verder mogen claims als ‘de huid herstellen' niet meer want dat zou suggereren dat een echt zieke huid er ook beter van wordt en men daardoor verzuimt naar de dokter te gaan. Claims als ‘anti-veroudering' mogen wel, worden niet als misleidend gezien, omdat men ervan uitgaat dat elk weldenkend mens weet dat de veroudering niet te stoppen is omdat het een genetisch bepaald proces is.

Toch blijft het lastig te controleren voor jezelf of de aanmaak van collageen in je huid inderdaad is toegenomen, of je inderdaad 16% minder rimpels op je huid hebt, of de celvernieuwing inderdaad een boost heeft gehad: zomaar wat beweringen uit bijsluiters van crèmes. Het hoeven niet per definitie onzinnige beweringen te zijn, het probleem is alleen dat er zo'n gat gaapt tussen wat er in de perfecte laboratoriumomgeving met een stukje huid van een dier – of een biotechnologisch nagemaakt stukje mensenhuid- gebeurt en wat je thuis voor de spiegel met het blote oog op je huid ook echt kunt zien. Die 16% minder rimpels kun je eenvoudig weg zonder speciale apparatuur zelf niet zien! Dus dan maar aannemen dat het zo is…Wat je wel kunt zien én voelen is hoe zacht je huid weer is, hoe ontspannen hij eruit ziet en hoe blozend en fris. Maar dat is alleen over-all beeld dus, waarop je eigenlijk niet zo goed de vinger kunt leggen als het om details gaat, waarop die claims dus wel wijzen.

Voor instant bevrediging (en juist dat hebben we hard nodig omdat claims over zoveel procent minder rimpels zo moeilijk zichtbaar zijn) zijn ook slimme trucs ontwikkeld. Neem de minerale glanspigmenten: ze verstrooien het licht op de huid waardoor de teint onmiddellijk mooier en egaler oogt. Oneffenheden worden verdoezeld, ook die fijne lijntjes. Het is een optische illusie. Er zijn suikerachtige ingrediënten die de huid onmiddellijk aanspannen, waardoor hij er strakker uitziet. En tegenwoordig doet hyaluronzuur megawonderen. Het is zo sterk vochtbindend dat de huid vanzelf een beetje opzwelt, waardoor lijntjes ook onmiddelijk minder zichtbaar worden.

Wat ook altijd goed scoort is de textuur van een crème en de geur. Het worden de sensorische kwaliteiten genoemd. Hoe romig smeert het uit en brengt de geur je in hogere sferen? Dat kortstondige moment van zaligheid geeft je gevoel van schoonheid ook een oppepper. Een crème is dan ook meer dan een technische noodzaak, het is vooral een emotioneel gereedschapje. En vrouwen zijn daar zéér ontvankelijk voor….

 

Lees ook:How to look good naked ook in Nederland?
Lees ook:Clarins opnieuw aangepakt voor claims op Expertise P3
Lees ook:Poll-uitslag over claim van minerale make-up
Lees ook:Boekje open over peptiden met een Botox-claim
Lees ook:Beautytrends komende jaren

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Waarom een claim als ‘anti-aging’ juridisch mag…..

 1. Stephen

  Ik dacht dat als er zonbescherming in het product zit, ze deze claim mogen gebruiken. De zon is immers voor minstens 80% verantwoordelijk voor huidveroudering.

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  welke claim stephen?

    /   Reply  / 
 3. Stephen

  Anti-aging

    /   Reply  / 
 4. redactie, monique

  stephen, zoals ik al schreef mag de claim anti-aging uberhaupt gewoon gebruikt worden, en ik leg ook uit waarom. dat hangt dus niet specifiek van zonnefilters of peptiden af. er zijn ook genoeg potjes waarin eigenlijk niet veel meer dan een moisturizer zit en zelfs dan wordt er nog anti aging op gezet.
  - nou werkt een moisturizer natuurlijk ook tegen fijne lijntjes, daar niet van – dus tja..een claim die je eindeloos kunt oprekken zullen we maar zeggen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>