Elsevier ongeloofwaardig met beautypraat

Zondag blogde ik nog over een artikeltje wat bij Elsevier Online staat over de zin en onzin van dure cremes. Het enige punt dat ik nog niet besproken had, was de videoblog omdat ik hem niet kon openen, maar dat is zojuist wel gelukt. Het verhaal daarop is eigenlijk net zo kort door de bocht als het geschreven artikel. Het ging over kaviaar en dat je dat beter kunt eten dan smeren. Maar een beetje cosmeticajournalist vraagt zich dan toch af; als je het in een pot creme doet, waarom dan? Er wordt alleen maar geroepen dat het dure onzin is en daarbij wordt Paula Begoun opgevoerd om dat argument kracht bij te zetten. Ik vind het inhoudelijk net zo slecht beargumenteert als menig cosmeticaproducent het presteert in de communicatie naar pers en consumenten toe.

 

Vetzuren zijn goed voor de natuurlijke beschermingsbarriere van de huid. Ze helpen deze beter in tact te houden. Bovendien is bewezen dat vetzuren een licht beschermende werking tegen uv-straling hebben.

Neemt niet weg dat fabrikanten hun potten met kaviaar echt niet zo duur hoeven te verkopen. Dat zeker niet. En dat kaviaar eten net zo gezond is. Maar dat is wat anders dan zeggen dat die vetzuren uit kaviaar in een creme totale onzin zijn.

 

Lees ook:Dure cremes; zin of onzin?
Lees ook:Kaviaar voor je handen
Lees ook:Beautypillen van Biodermal en Imedeen, zin of onzin?
Lees ook:Gevoeliger huid naarmate je ouder wordt
Lees ook:Poll-uitslag: is jouw lijf al strandklaar?

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Elsevier ongeloofwaardig met beautypraat

 1. Nirvana

  Elsevier heeft er in ieder geval gelijk in dat het duur is. :-)

  Hoe werken die vetzuren op de huid?

  Zo’n lichte bescherming tegen UV kun je toch ook efficiënter bereiken?

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  over omegavetzuren; klik die zin even aan dan kom je bij mijn blog over de beschermende werking van omega vetzuren op de huid.

    /   Reply  / 
 3. Nirvana

  Ok, maar dat gaat over het slikken van omega 3 en 6, niet over het op de huid aanbrengen. Er staat bovendien alleen bij dat het werkt, niet hoe, maar wel wat voor functie het heeft.

    /   Reply  / 
 4. redactie, monique

  omegavetzuren beschermen de natuurlijke huidbarriere. is dat begrijpelijk voor je?

    /   Reply  / 
 5. Nirvana

  Ja.

  Maar hoe werkt dat? Wat is het mechanisme?

    /   Reply  / 
 6. redactie, monique

  nirvana, ik heb de vraag ook even neergelegd bij L’oreal, omdat zij van Garnier de Nutritionist creme hebben waarin ook omega vetzuren zitten. dit is hun antwoord:
  —————————-
  Omega vetzuren (meervoudig verzadigde vetzuren) vormen een component in de lichaamscel membramen (celweefsel) en geven de huid haar flexibiliteit. Ook zijn ze nodig om de barrièrefunctie van de huid in stand te houden. Een gebrek aan omega vetzuren zal leiden tot een verslechtering van de barrièrefunctie van de huid.

  Céramiden zijn lipiden (vetten) die de tussencelstof van haren en hoornlaag van de huid binden. Zij vullen de ruimte tussen de cellen op en gaan op die manier verdamping van vocht en uitdroging tegen. Céramiden (vetten) bevatten vetzuren. Cosmetische crèmes werken met name in de bovenste huidlagen (hoornlaag en opperhuid). Door omega vetzuren toe te voegen aan Nutritionist komen ze direct in de opperhuid alwaar ze hun werk in de huicellen kunnen doen. Neem je het in via een capsule dan zal het werken op alle lichaamscellen.
  ————————-

  mijn (van monique) extra antwoord hierbij is ook:

  vetzuren zijn ook vetten en vetten heb je nodig om de huid te beschermen tegen uitdroging. een huid die uitdroogt wordt kwetsbaarder voor irriterende invloeden van buitenaf en laat gemakkelijker het vocht dat van nature in de huid zit verdampen, waardoor fijne lijntjes sneller opkomen en de huid ook trekkeriger aanvoelt.

  is dit antwoord bevredigend voor jou? anders hoor ik graag nog waar je eigenlijk naar op zoek bent.

    /   Reply  / 
 7. Nirvana

  @Monique: Ja. Dit antwoord is een stukje bevredigender, omdat een beetje over het mechanisme wordt verteld. De omega vetzuren zijn kennelijk in staat om door de bovenste huidlagen te bewegen.

  (Het moet wel zijn: meervoudig ONverzadigde vetzuren en membraNen.)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>