Dure cremes; zin of onzin?

Vandaag staat er bij Elsevier online een stukje waarin de auteur zich afvraagt of dure cremes zin of onzin zijn en beroept zich daarbij op uitspraken van de Amerikaanse cosmeticacriticaster Paula Begoun. Er wordt ondermeer verhaald over de nieuwste trend die kaviaar heet. Pikant, want mij totaal onbekend. En er wordt geconcludeerd dat je kaviaar maar beter op kunt eten dan uitsmeren. Lees wat beautyblog erop te zeggen heeft!

 

Ten eerste is het nieuws van Begoun alweer drie maanden oud. En vraagt zij zich regelmatig af wat je met dure cremes moet. Als een werkstof niet door en door klinisch bewezen is, dan is het een marketingtruc. Zo is haar stelling en zo is het natuurlijk ook vaak.

Wat kaviaar betreft; dit is helemaal geen nieuwe trend. Wie kent niet het merk La Prairie? Het gebruik al een paar decennia kaviaar in de cremes. Wat zit er eigenlijk in kaviaar dat zo wonderlijk heilzaam zou zijn? Nou gewoon, omega vetzuren. Gewonnen uit die eitjes, dus uit de vis, en helemaal terug naar de basis heel eenvoudig uit algen. Voor wie het niet wist: algen zijn de ware producenten van omega-vetzuren. Vissen eten die algen, dus krijgen zij het binnen. Waarom die vetzuren en masse uit vis gehaald worden weet ik dus echt niet. Als je weet dat het oorspronkelijk uit alg komt.

Natuurlijk hoeft zo'n werkstof helemaal niet zo peperduur te zijn. Het marketingverhaal speelt ook een grote rol. Lees hierover ook mijn eerdere blogs over prijzen en claims van cremes.

Verder stelt Elsevier op basis van wat Begoun zegt, dat 'natuurlijk' in vrijwel alle gevallen onzin is, omdat een cosmeticum nooit 100% natuurlijk kan zijn. Dat kan dus wel – mits we het hier niet over stoffen hebben die chemisch zo bewerkt moeten worden dat je je weer afvraagt of ze dan nog wel als 'groen' gekenmerkt kunnen worden. Verder is het qua 'groen' in Amerika echt nog een rommeltje: waar de standaardisering van natuurlijke cosmetica nog in de kinderschoenen staat. In Europa zijn we alweer een stuk verder, wij hebben hier bijvoorbeeld het zeer strenge BDIH-keurmerk, waarop je wel degelijk kunt vertrouwen als het om natuurlijk/plantaardig gaat. Dat plantaardig niet altijd veilig hoeft te zijn, dat klopt. Luister hiervoor ook maar naar mijn radio-uitzending bij BNR Nieuwsradio.

En wat ze zegt over oogcremes> Vervelend, maar behoorlijk waar. Ik heb nog nooit een oogcreme in handen gehad die daadwerkelijk kringen en wallen en rimpels kan wegtoveren. Spijtig, maar het blijft wat dat betreft een heel lastig product wat het meer dan andere producten van de illusie moet hebben. Ik ben er ook mee gestopt. Ik smeer gewoon mijn dag en nachtcreme onder mijn ogen, hetzij wel heel dunnetjes – het is toch een dunne huid, en zeer krachtige vochtbinders kunnen die huid daar ook laten zwellen, waarop je natuurlijk niet echt zit te wachten.

Wat ze tot slot over olie-vrij te melden heeft (Paula Begoun) is aardig, want dit is een zeer heikel onderwerp. We denken vaak dat als er oil-free op staat dat je er geen mee-eters en andere verstoppingen op je toch al gecombineerde of vette huid kunt krijgen. Een fabel, want je wilt niet weten hoe lang de lijst wel niet is met stoffen die wel degelijk huidverstoppend zijn (eigenlijk bijna alles…..). Zucht…

Verder biedt Elsevier een videoblog erover aan. Lees hier mijn reactie daarop. (Ik kon hem aanvankelijk niet openen, later wel op een andere computer.)

Lees ook:Elsevier ongeloofwaardig met beautypraat
Lees ook:Filmpje Paula Begoun: dure creme is echt niet beter
Lees ook:Kaviaar voor je handen
Lees ook:Deze cremes hekelt Begoun in Consumentengids
Lees ook:Paula Begoun betwijfelt werking laserkam tegen haaruitval

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Dure cremes; zin of onzin?

 1. Nirvana

  Monique, het kan aan een firewall liggen of een verouderde versie van de Windows mediaplayer. Laatste versie daarvan downloaden en installeren zou je probleem kunnen oplossen.

  Aan het eind van het filmpje wordt geadviseerd om kaviaar op te eten in plaats van op je gezicht te smeren.

  Een prachtige regenachtige middag trouwens om zo’n bericht als dit te schrijven, hier tenminste.

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  …je bedoelt mijn bericht?:-)…..voordat ik met het gezin mee moest om sinterklaas te vieren!

    /   Reply  / 
 3. zelda

  @monique, dat van die kaviaar staat is Diadermine Age Excellium; ik zag een advertentie en heb het even geverifieerd op http://www.diadermine.nl

    /   Reply  / 
 4. redactie, monique

  @zelda, ah, leuk, zal mijn persdossiers er eens op nakijken:-)

    /   Reply  / 
 5. Nirvana

  @Monique: Nee, ik bedoelde mijn reactie. Het regende toen nogal.

  Je had een beetje haast bij het schrijven, begrijp ik dat goed?

    /   Reply  / 
 6. redactie, monique

  hoezo?

    /   Reply  / 
 7. redactie, monique

  Beschamend Elsevier!
  Goh ik heb net toch die video kunnen bekijken, wat een onzin verkoopt die Ronit in dat filmpje zeg. Ik zou me doodschamen als ik haar was. Ze verkoopt net zoveel onzin als menig cosmeticamerk. haha.
  De redacteur bij Elsevier weet helemaal niets van cosmetica maar roept wel zonder goed onderzoek te doen. Dan had ze er achter kunnen komen wat omegavetzuren voor de huid kunnen betekenen en uberhaupt kunnen leren dat het om die vetzuren gaat.

  blunder van Elsevier. Hoop dat ze er snel mee stoppen, maken zichzelf totaal ongeloofwaardig met die halfbakken journalistieke aanpak over beauty.

    /   Reply  / 
 8. Nirvana

  Je vergat een -t achter ‘gebruik’ en ook de I- voor ‘n’.

    /   Reply  / 
 9. redactie, monique

  tja, ik zou graag zien dat ik een spellingscheck op deze software kreeg, maar ‘de baas’ wil er geloof ik nog niet aan.

    /   Reply  / 
 10. a,j baars

  Ik vind dat er voor cosmetica fabrikanten er iets moet komen waardoor ze geen reclame meer kunnen maken voor iets wat niet waar is,ook de ingredienten moeten een duidelijke beschrijving krijgen want er soms strooien ze met namen waarvan je denkt hoe verzinnen ze het.
  Er worden heel veel kankerverwekkende stoffen gebruikt o.a petroleum wat leverkanker kan veroorzaken en het zit bijna overal in dus moet op het potje of flesje ook de tekst komen net zoals bij roken HET GEBRUIK VAN DEZE CREME IS KANKERVERWEKKEND!maar dat vind ik dus van elk produkt want er word wat afgerotzooid met dit soort dingen.Als ik genoeg geld had zou ik folders verspreiden met voorlichting over cremes en shampoo en ik verwacht dan ook van het kankerfonds dat ze dit soort dingen eens goed bekijken net als de zonnebrand olie waarvan ze ineens zeiden dat we meer de zon in konden want dat zou goed voor je zijn, ach ja geld he dat is machtiger dan het gezegde beter voorkomen dan genezen.
  vriendelijke groet aj baars

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>