Antirimpelstof DMAE een wondermiddel?

In de NRC De Week stond zaterdag 29 april een kaderartikel van Wim Kohler over het gebruik van de stof DMAE in anti-rimpelcremes. Het wordt aangeprezen als een wondermiddel dat rimpels gladstrijkt, het heeft een direct liftend effect. Maar als dat zo is, hoe werkt het dan? En in welke producten zit het?

 

Het is prettig dat wetenschappelijk geschoolde journalisten zich steeds vaker over cosmeticaproducten buigen en een nuchtere tip van de sluier op lichten. Neem de stof DMAE. Vooral in Amerika en in daar verkrijgbare anti-rimpelcremes wordt de stof geroemd om zijn gladstrijkende effect. Uit het verhaal van Wim Kohler 'Gladde Praatjes' blijkt dat de stof vooral het vermogen heeft om de huidcellen aan te laten zwellen, waardoor rimpels dus tijdelijk verdwijnen, en zeker niet voorgoed. En hier zijn we weer terug bij af, want elke goede creme kan dit doen dankzij zeer krachtige vochtbindende stoffen. De huid zwelt wat op, plooitjes worden gladgestreken. Het is ook niet voor niets dat alle cremes altijd heel goed scoren op hydratatie. Nou weet ik niet of DMAE ook zo'n krachtige hydratant is, maar het effect is absoluut vergelijkbaar.

Hieronder samengevat, wat Kohler schrijft:

DMAE staat voor de chemische verbinding 2-dimethylamino-ethanol. De stof wordt gebruikt in de chemische industrie als conserveermiddel voor harsen en polymeren. En in de geneeskunde was het onder de naam Deanol een medicijn tegen depressies en bewegingsstoornissen. In de hersenen is DMAE de grondstof voor acetylcholine, een stofje dat als neurotransmitter signalen tussen zenuwcellen verzorgt. Deanol is van de markt, het deed niet veel.

Op de huid is dat anders/ En hoe het daarop werkt, wordt in het aprilnummer van het British Journal of Dermatology beschreven. Snel na de smeerbeurt beginnen de huidcellen blaasjes in de cel te vormen. Die blaasjes nemen ruimte in en binnen vier uur zijn de huidcellen opgezwollen. Dat is precies wat met alle werkzame antirimpelcremes gebeurt: een opgezwollen huid strijkt de rimpels glad.

Overigens zag dezelfde Canadese onderzoeker ook dat de stof de normale celdeling laat haperen, wat weer tot gevolg heeft dat de normale huidverjonging (volgens mij moet dit overigens huid'vernieuwing' zijn) verhinderd wordt. Volgens ‘iemand' bij producent Johnson & Johnson Consumer Products Worldwide schreef in 2005 in het American Journal of Dermatology dat proeven van zestien weken lang veilig waren en een goed antirimpeleffect vertoonden. De Canadeze onderzoeker vindt de werking door DMAE het gevolg van een ziekelijke afwijking in de huidcellen.

Kortom: het effect wordt verkregen door eerst die huidcellen flink te irriteren. Kort door de bocht zou je dan nog verder kunnen concluderen dat je door het gebruik op den duur juist sneller veroudert.

Overigens heb ik nog niet kunnen ontdekken dat de stof ook in bij ons verkrijgbare producten van grote merken wordt verwerkt. Wie het wel weet, tip ons!

Lees ook:Pas op met DMAE
Lees ook:Glisodin: pil vermindert overgevoeligheid zonlicht
Lees ook:Luchtvervuiling kan leiden tot huidveroudering
Lees ook:Mensen met huisdieren blijven langer rimpelvrij
Lees ook:Wetenschap: acne door roken bij vrouwen

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Antirimpelstof DMAE een wondermiddel?

 1. Frans

  Als je de huid laat zwellen en vervolgens weer krimpen krijg je volgens mij hetzelfde effect als bij metalen in vliegtuigen…metaalmoeheid of bij mensen, huid-moeheid. Na een paar honderd keer smeren wordt de huid er zonder smeersels alleen maar slechter op totdat zij volledig instort…

    /   Reply  / 
 2. redactie, monique

  ha frans, zou erg is het nou ook weer niet hoor, dan liepen we nu echt allemaal met zombiegezichten! maar je vergelijking is creatief gevonden:-)

    /   Reply  / 
 3. ilse

  het zijn vooral amerikaanse merken van de bekende dermatologen die dmae gebruiken en die producten zijn ook op steeds grotere schaal in nederland te koop. artsen zoals perricone en zo.

    /   Reply  / 
 4. redactie, monique

  klopt ilse, ik vraag me ook weleens af waarom de amerikanen deze stof wel gebruiken en de europese merken niet. zal eens kijken of ik het iemand kan voorleggen.

    /   Reply  / 
 5. Cor

  Het productlijn Protein Fortify van ROC bevat DMAE!

  groeten

    /   Reply  / 
 6. redactie, monique

  dag cor, ik ken die lijn niet van RoC. wordt hij in Nederland verkocht, heet de lijn dan wellicht anders?

    /   Reply  / 
 7. Diane Weij

  In bepaalde producten van het amerikaanse merk Dermaquest Skin Therapy zit DMAE verwerkt. Het merk is sinds vorig jaar zomer ook in Nederland verkrijgbaar.

    /   Reply  / 
 8. redactie, monique

  @stef: beetje dom dat je het bestelt; de berichten erover zeker niet gelezen??

    /   Reply  / 
 9. lizzy

  Ik koop al mijn produkten bij nncnproskincare in amerika, daar gebruik ik naast copper peptide de cp accelarator en daar zit 5% dmae in, ik vind het heel opzienbarend het resultaat, ik verder nog heel wat andere produkten van deze site, o.a de led light, een apparaat die je huid zo mooi en regelmatig maakt als een kinderhuidje.

  eens rondneuzen maakt hebberig

  de link is
  http://www.ncnproskincare.com/skin-care-products/skincare-product-catalog/all-products.html

    /   Reply  / 
 10. Marjon

  “Kort door de bocht zou je dan nog verder kunnen concluderen dat je door het gebruik op den duur juist sneller veroudert.”

  Dat zou waar zijn als de huid zich niet steeds vernieuwd. Dan zou iedere cell net een ballon zijn die steeds opgeblazen wordt en dan weer leegloopt etc. en op het laatst zou iedere cell er goed zielig uitzien.

  Maar de cellen sterven af en de volgende laag staat paraat. De paar weken dat de cellen dagelijks worden opgeblazen door de DMAE (en dan per natuur afsterven) zal denk ik niet genoeg tijd zijn om de cellen sneller te verouderen.

    /   Reply  / 
 11. redactie, monique

  @marjon, misschien inderdaad niet marjon, maar wat die wetenschapper zei over het effect van dmae vind ik wel wat verontrustend; dat het de normale celdeling laat haperen. jij niet?

    /   Reply  / 
 12. mike

  In het produkt WinSpa – THE Ultimate Face-Lift (http://www.winworldwidebv.nl) en ook andere produkten van deze firma die via MLM , naast een marketingconcept en eventueel distributeursschap, produkten van deze firma aanbiedt, zit DMAE in. Ook zit hierin Argireline (Acetyl Hexapeptide-i) waarvan klinisch is bewezen dat dit fijne lijntjes en rimpels vermindert. Het produkt heeft een inkoopprijs voor distributeurs van 71,95 euro ex btw. Als je geen distributeur bent is het zo’n 20euro duurder. Het werkte voor mij wel ook nadat ik een maand stopte met dit produkt.

    /   Reply  / 
 13. redactie, monique

  dag Mike, overleg mij eens zo’n klinisch onderzoek waaruit blijkt dat argireline werkt? ik ken ze namelijk niet en dat bedoel ik echt serieus wetenschappelijk onderzoek dat ook gepubliceerd is in een gerenommeerd medisch vakblad…..:-)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>