Gastcolumn: Sabine liet haar ogen laseren

‘Dat je dat dúrft!’ Echt met stip de meest gehoorde opmerking zodra ik vertel dat ik mijn ogen ga laten laseren. Want het zijn tenslotte wel je ógen. Als ik uitleg dat de ingreep geheel pijnloos is, maar eventjes duurt, er echt nog NOOIT iemand blind van is geworden en Uncle Sam zelfs gratis ooglaserbehandelingen aan militairen verstrekt, word ik met opgetrokken wenkbrauwen aangekeken.’

‘Gelijk komen de meest vreselijke verhalen los. Van de vriendin van de buurvrouw die helse pijnen had moeten doorstaan. Of van die neef die dágen blind door het huis had gestommeld. En of ik wel een goede kliniek heb uitgezocht, in tegenstelling tot de kwakzalver waar die ene collega naar toe is geweest…

‘Uiteraard trek ik mij niets van al deze horror aan. Het gaat tenslotte om het eindresultaat. Nooit meer midden in de nacht met geknepen ogen proberen te ontcijferen hoe laat het is. Nooit meer met beslagen brillenglazen een winkel binnenlopen. En nooit meer met heel de kroeg op de knieën op zoek naar een weggesprongen contactlens. Ik zie alleen maar voordelen.

Met valium ineens een mak lammetje

‘Totdat het zover is. En ik stijf van de zenuwen in de wachtkamer zit. De uitleg van de assistente over de behandeling, verdoving, ontstekingremmende oogdruppels en pijnstillers, gaat volledig langs me heen. Mijn hart bonkt in mijn keel en ik houd braaf mijn hoofd naar achter als de verdoving in mijn ogen wordt gedruppeld. En dan: thank god! Ik krijg een flinke valiumpil die mij rustig moet houden tijdens de behandeling. Binnen een paar minuten voel ik alle stress van me afglijden en laat ik mij als een mak lammetje naar de slachtbank leiden.

‘Na twintig minuten sta ik weer buiten. Mijn vriend kijkt me vragend aan. Was je toch te schijterig of moet het tweede oog alsnog een andere keer? Ik grijns. Wat een meevaller! En helemaal niet eng of pijnlijk. Ik knipper nog wat onwennig met mijn ogen tegen het licht. Dan neemt de kamer steeds duidelijker vormen aan. Ik zie alles scherp! Op de terugweg in de auto bewijs ik dit door alle nummerborden, straatbordjes en billboards hardop voor te lezen. Het gezucht van mijn vriend negeer ik gewoon. Ik kan mijn geluk niet op!

Ik zie geen steek

‘De tweede ochtend na de behandeling ben ik op het allerergste voorbereid. Ik heb het op alle sites en in alle informatiebrochures over de Lasek-lasermethode kunnen lezen: dit wordt de dag van helse pijnen. Twee doosjes pijnstillers liggen klaar op het nachtkastje en de emergency oogdruppels (alleen voor als je écht tegen de muren omhoog loopt) zijn binnen handbereik. Mijn zicht is inmiddels ook naar een dieptepunt gezakt en ik zie geen steek. Hoort er allemaal bij. No pain, no gain, toch? Met een grote reep troost chocolade en een ipod met luisterboek – want je moet toch wat – lig ik te wachten op wat komen gaat. Maar er gebeurt niets. Ook de volgende dagen blijven de voorspelde pijnscheuten en branderigheid uit. Als ik voor controle terug ben in de kliniek, blijk ik niet over een hoge pijngrens te beschikken, maar een gelukkige uitzondering te zijn. Whatever!

Nooit meer een bril

Als ik weer met redelijk zicht op mijn werk verschijn – het duurt in mijn geval drie tot zes maanden voordat ik weer helemaal 100 procent zie – word ik bijna niet herkend door collega’s die buiten een sigaretje staan te roken. Het ‘Kan ik u help… verstomt als ze zien dat ik het ben. Ik grinnik. Ze kennen mij natuurlijk alleen mét gehate bril die ik als gevolg van een ooginfectie bijna anderhalf jaar heb moeten dragen. Gelijk wordt er een spervuur aan vragen op me afgevuurd. ‘Hoe ging het?’ ‘Deed het pijn?’ In geuren en kleuren doe ik verslag van mijn ooglaseravontuur. Hoe mijn hoornvlies met alcohol is losgeweekt en daarna door de oogarts werd weggeschraapt. Dat ik eigenlijk alleen maar in het laserlampje hoefde te kijken en dat ik – op de schroeilucht na – er niets van heb gemerkt. Dat mijn hoorvlies binnenkort weer helemaal is vastgegroeid en ik al stukken beter zie. De gruwelende blikken liegen er niet om. ‘Dat je dat dúrft!’ Inderdaad, nu ruim een half jaar later is mijn zicht volledig. Ik heb alleen wel sneller last van droge ogen. Zou het door de verwarming komen?’

 Sabine Becker

Lees ook:Kringen onder je ogen, wat helpt?
Lees ook:E-Matrix, de natuurlijke vervanger voor injectables
Lees ook:Wees lief voor je ogen
Lees ook:Make-up Test: 3 x Amy Winehouse ogen
Lees ook:De 7 schoonheden

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Gastcolumn: Sabine liet haar ogen laseren

 1. Angel Mulder

  Ik heb ook ooit over laseren gedacht, maar het grootste nadeel bleek dat als mijn ogen nog slechter zouden worden het niet mogelijk is om nogmaals te laseren. Dus dan moet je alsnog aan een bril/lenzen. Ik heb nu nachtlenzen en dat vind ik echt ideaal. Deze draag je snachts en doe je in de ochtend uit, waarna je de hele dag gewoon scherp ziet. Dan heb je overdag dus geen last van droge ogen, stofjes, uitkijken met eruit stoten etc.

    /   Reply  / 
 2. Bureau Monique Lindeboom Auteur

  wow Angel, wat is de functie van die nachtlenzen dan, hoe werkt dat?

    /   Reply  / 
 3. Angel Mulder

  Ik weet niet exact hoe het werkt, maar het heeft met de bolling van je oog te maken. Doordat de lenzen snachts vacuum trekken op je oog, vervormt de bolling waardoor je overdag kunt zien. Info kun je vinden op http://www.nkl.nl/HT_Nachtlens.htm

    /   Reply  / 
  1. redactie, monique

   hmm..ga er eens naar kijken. heb jij een gewone afwijking min of plus of ook nog een cylindrische afwijking?

     /   Reply  / 
 4. Angel Mulder

  Ook Cylinder. Ik heb – 4 en een cylinder afwijking. Mijn sterkte was tot een half jaar terug het maximale haalbaar, maar het schijnt al tot een hoger sterkte te kunnen. Overigens alleen maar bij – sterkte volgens mij. In Lisse zit een hele goede opticien die je uitgebreid kan informeren en is het niets voor je of werkt het niet, dan krijg je je geld terug. Zowel bij mij als mijn dochter (12) werkt het perfect.

    /   Reply  / 
  1. redactie, monique

   hoe sterk is jouw cylindrische afwijking?

     /   Reply  / 
   1. Angel Mulder

    Geen idee. Ik zal kijken of ik het op de factuur terug kan vinden…

      /   Reply  / 
    1. Bureau Monique Lindeboom Auteur

     haha, mag je ook prive mailen hoor! de makkelijkste weg is via [email protected]

       /   Reply  / 
 5. ogen laseren

  Hoi, welke lasermethode heb je gebruikt? de Lasek?

    /   Reply  / 
 6. Ogen laseren

  Droge ogen komt regelmatig voor na een LASIK behandeling, zelfs vaker dan bij LASEK. Bij deze behandeling worden de zenuwen van het hoornvlies namelijk doorgesneden, met kans op droge ogen als gevolg.
  Oogdruppels zijn effectief bij droge, rode en gevoelige ogen. Raadpleeg wel de huisarts bij enige bezorgdheid!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>