‘Threadlifts’ zouden verboden moeten worden

Plastisch chirurgen waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van de ‘threadlift’ en eisen een verbod op deze behandeling. Het gaat hierbij om een cosmetische (niet-chirurgische) ingreep, waarbij de huid in het gezicht door het inbrengen van draden wordt gelift. De behandeling met deze draden om rimpels en verslapte huid te corrigeren, is niet veilig en niet effectief. De draden worden vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de permanente en semipermanente fillers, die desastreuze complicaties hebben veroorzaakt in de afgelopen jaren. ‘Threadlifts’ worden in Nederland vrijwel uitsluitend uitgevoerd door basisartsen die cosmetische behandelingen uitvoeren. Vaak worden ze toegepast onder niet-steriele omstandigheden onder de noemer ‘niet-chirurgische facelift’, ‘happy lift’, ‘lunchtimelift’ of ‘softlift’. Deze oproep van plastisch chirurgen komt nadat de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) eerder deze maand de noodklok luidde over complicaties bij cosmetische behandelingen door (snijdende) basisartsen. Dit past in het beleid van de NVPC om de kwaliteit van de cosmetische sector te verbeteren. Eerder hebben de plastisch chirurgen tijdens hun ledencongres een standpunt aangenomen, waarin wordt bepleit om threadlifts te verbieden.

De afgelopen jaren is het gebruik van fillers aanzienlijk toegenomen. Daarnaast is er sprake van een toenemend aantal soorten middelen die worden geïnjecteerd. Plastisch chirurgen maken zich vooral zorgen over de recente opleving en herintroductie van ‘threads’ op de cosmetische markt. Dr. Ali Pirayesh, bestuurslid van de NVPC: “Wij pleiten er voor threadlifts uit de voorgenomen basisopleiding voor cosmetisch artsen te houden. Threadlifts zijn kostbaar en bieden geen toegevoegde waarde boven veilige fillers en lasers voor zogeheten niet-chirurgische esthetische behandelingen. De mogelijke complicaties zijn desastreus. Deze draden worden als ‘oplosbaar’ verkocht, maar hebben bijvoorbeeld weerhaken om zich vast te hechten in de weefsels, wat voor aanzienlijke littekenvorming kan zorgen in het zachte weefsel van aangezicht en de hals op lange termijn.”

Niet effectief en onveilig

De methode en behandeling met ‘threads’ is niet effectief voor het liften van weefselverzakking door veroudering en daarmee misleidend voor de consument: het effect verdwijnt vaak weer na enkele weken. Daarnaast is het materiaal waar de ‘threads’ van gemaakt zijn potentiëel onveilig; ze zijn vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de permanente en semipermanente fillers, waarvan de eerste vanwege de ernstige complicaties sinds 2014 zijn verboden. Threads worden vaak gecombineerd of geplaatst in gebieden met fillers. De combinatie van deze materialen vergroot de kans op risico’s van infectie en ontsteking.
Ook worden ‘threadlifts’ vaak toegepast onder onveilige omstandigheden. Basisartsen die deze behandelingen uitvoeren beschikken meestal over beperkte kennis van de basisprincipes van de heelkunde en vooral steriliteit die essentieel is voor het veilig uitvoeren van dergelijke behandelingen. Helaas worden maar al te vaak onder niet-steriele omstandigheden threadlifts uitgevoerd door basisartsen die soms slechts een eendaagse cursus van de industrie hebben gevolgd. De NVPC pleit ervoor dat geen enkele behandelaar deze threadlifts nog langer uitvoert.” Patiënten kunnen adequaat worden geholpen met veilige fillermaterialen, zoals Hyaluronzuren, mits kundig toegepast. Complicaties komen hierbij niet vaak voor en zijn bovendien goed te behandelen. Daarnaast biedt de plastisch chirurgische facelift uitkomst bij huidsurplus, weefselverzakking en volumeverlies als deze middelen onvoldoende uitkomst bieden.

Kwaliteitsbeleid plastisch chirurgen

Om kwaliteit voor patiënten te waarborgen heeft de NVPC al jaren een kwaliteitsbeleid vastgelegd. Plastisch chirurgen volgen daarbij de richtlijnen ‘kwaliteitsnorm plastische chirurgie’ en ‘leidraad privéklinieken’, die gelden voor alle leden van de NVPC. Hierin staan onder andere strenge eisen omtrent leeftijd, reclame, faciliteiten en opleiding. De NVPC kan alleen haar leden deze kwaliteitseisen opleggen. Pirayesh: “Uitgangspunt moet een veilige en effectieve behandeling zijn. Als vereniging maken we ons hier ernstige zorgen over. Wij roepen minister Schippers van VWS op om onze kwaliteitseisen op te leggen aan de grote groep cosmetisch behandelaars en bovendien de threadlift als behandeling te verbieden in Nederland.”

Foto: Youtube

De afgelopen jaren is het gebruik van fillers aanzienlijk toegenomen. Daarnaast is er sprake van een toenemend aantal soorten middelen die worden geïnjecteerd. Plastisch chirurgen maken zich vooral zorgen over de recente opleving en herintroductie van ‘threads’ op de cosmetische markt. Dr. Ali Pirayesh, bestuurslid van de NVPC: “Wij pleiten er voor threadlifts uit de voorgenomen basisopleiding voor cosmetisch artsen te houden. Threadlifts zijn kostbaar en bieden geen toegevoegde waarde boven veilige fillers en lasers voor zogeheten niet-chirurgische esthetische behandelingen. De mogelijke complicaties zijn desastreus. Deze draden worden als ‘oplosbaar’ verkocht, maar hebben bijvoorbeeld weerhaken om zich vast te hechten in de weefsels, wat voor aanzienlijke littekenvorming kan zorgen in het zachte weefsel van aangezicht en de hals op lange termijn.”

Niet effectief en onveilig

De methode en behandeling met ‘threads’ is niet effectief voor het liften van weefselverzakking door veroudering en daarmee misleidend voor de consument: het effect verdwijnt vaak weer na enkele weken. Daarnaast is het materiaal waar de ‘threads’ van gemaakt zijn potentiëel onveilig; ze zijn vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de permanente en semipermanente fillers, waarvan de eerste vanwege de ernstige complicaties sinds 2014 zijn verboden. Threads worden vaak gecombineerd of geplaatst in gebieden met fillers. De combinatie van deze materialen vergroot de kans op risico’s van infectie en ontsteking.
Ook worden ‘threadlifts’ vaak toegepast onder onveilige omstandigheden. Basisartsen die deze behandelingen uitvoeren beschikken meestal over beperkte kennis van de basisprincipes van de heelkunde en vooral steriliteit die essentieel is voor het veilig uitvoeren van dergelijke behandelingen. Helaas worden maar al te vaak onder niet-steriele omstandigheden threadlifts uitgevoerd door basisartsen die soms slechts een eendaagse cursus van de industrie hebben gevolgd. De NVPC pleit ervoor dat geen enkele behandelaar deze threadlifts nog langer uitvoert.” Patiënten kunnen adequaat worden geholpen met veilige fillermaterialen, zoals Hyaluronzuren, mits kundig toegepast. Complicaties komen hierbij niet vaak voor en zijn bovendien goed te behandelen. Daarnaast biedt de plastisch chirurgische facelift uitkomst bij huidsurplus, weefselverzakking en volumeverlies als deze middelen onvoldoende uitkomst bieden.

Kwaliteitsbeleid plastisch chirurgen

Om kwaliteit voor patiënten te waarborgen heeft de NVPC al jaren een kwaliteitsbeleid vastgelegd. Plastisch chirurgen volgen daarbij de richtlijnen ‘kwaliteitsnorm plastische chirurgie’ en ‘leidraad privéklinieken’, die gelden voor alle leden van de NVPC. Hierin staan onder andere strenge eisen omtrent leeftijd, reclame, faciliteiten en opleiding. De NVPC kan alleen haar leden deze kwaliteitseisen opleggen. Pirayesh: “Uitgangspunt moet een veilige en effectieve behandeling zijn. Als vereniging maken we ons hier ernstige zorgen over. Wij roepen minister Schippers van VWS op om onze kwaliteitseisen op te leggen aan de grote groep cosmetisch behandelaars en bovendien de threadlift als behandeling te verbieden in Nederland.”

Noot aan de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie is het mogelijk contact op te nemen met

- NVPC, via [email protected] of 030 76 70 484

- Justine Krenning, via [email protected] of 06 14 81 87 06

 

Lees ook:‘Verdwijnen de kortingen op cosmetische chirurgie?’
Lees ook:Be plastic fantastic! ;-)
Lees ook:Nieuw bij Thermen Holiday! Duurzame ontharing via de Elos
Lees ook:Sommige borstconstructies weer vergoed
Lees ook:Haartransplantatie populair onder BNers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>